onsdag den 23. december 2009

Peters Jul

I dag læste jeg en meget sjov artikel om Peters jul på Berlingske.dk.
Artiklen handlede om hvordan en af de mest populære danske julebøger nogensinde rent faktisk var blevet kasseret til at starte med.

Brødrene Krohn der skrev og illustrerede bogen i 1863, blev nemlig så skuffet og bitre da de så det færdige eksemplar hos bogtrykkeren, at de bedte bogtrykkeren om at brænde alle 1000 eksemplarer, for som de sagde:

»Da vi kom op for at see Værket, vare vi nær besvimede over det, vi saae. Bogen var ødelagt, fortegnet, formalet, trykt og indbundet og udstyret som en 2 Skillingsbog. Kort og godt, dens Kjælderudseende gjorde, at vi nedlagde Protest og nægtede at Bogen maatte see Dagens Lys i den Kostume.«

I 1866 går bogtrykkeren konkurs, og han beder derfor brødrene Krohn, om at få lov til at sælge bogen, som han imod aftale ikke har brændt. Brødrene går med til det på betingelse af at deres navne ikke står på bogen. Peters jul udkommer derfor anonymt i første omgang. Bogen får imidlertidig gode anmeldelser og 4 år senere udkommer en ny udgave, der er pænere, dobbelt så stor som den første, og som bærer brødrene Krohns navn på.



Så in case i nogensinde er med i Hvem vil være millionær og bliver spurgt om hvilken populær dansk børnebog der blev skrevet i 1863 af Brødrene Krohn og som stadig sælger omkring 12.500 eksempler om året, så kan i svare Peters Jul uden nogen brug af livslinie eller noget.

God jul. :D

Artiklen jeg har tyvstjålet fra kan i iø finde her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar