mandag den 22. februar 2010

Gospel i Harlem

I dag var sidste dag vi havde venner på besøg fra Danmark. Vi satte vækkeuret tidlig og tog så subway'en op til Harlem, hvor vi skulle til gudstjeneste i en gospel kirke.



Vi tog op til en kirke på 125 st og var der lige et par minutter inden det startede. Kirken lignte slet ik en kirke, og lå klemt ind mellem to butikker. Da vi kom var der allerede en gruppe på ca 20 i kø til at komme ind. Det fungerer sådan at alle der er medlemmer af kirken, bare går ind og sætter sig. Hvis man er med en guided tour (som koster mellem $50-$110), så er der også reserveret pladser til en. Hvis man derimod bare dukkede op som vi gjorde, så står man i kø indtil der er pladser indenfor.

Efter vi havde ventet en halv time fik vi pladser indenfor. Man måtte ikke tage billeder indenfor så jeg må nøjes med at beskrive forløbet.

Der var flere ting jeg som dansker synes var lidt underligt. For det første så kom folk og gik som det passede dem. Altså det var ikke noget med at man var der kl 11, fordi det startede kl 11. Folk kom løbende ind mens gudstjenesten foregik.
Nå men vi sad på vores pladser, mens der var et kor oppe på scenen. Den kvindelige præst læste hilsner op fra folk, og folk kom op med ønsker om hvem vi skulle bede for, og på et tidspunkt skulle vi gå rundt i kirkerummet og hilse på de andre. Og folk råbte konstant 'amen' og 'praise the lord'. Vi gik efter ca 2 timer. Helt klart en anderledes oplevelse, men altså ikke så opløftende og spirituel som jeg havde troet. Det virkede mere som et community center med en masse service meddelser, f.eks om deres day-care og deres operating hours.

Alle havde iø taget deres pæne tøj på, især de ældre damer, der alle kom iført stor hat.

Det var en meget sjov oplevelse, men måske mindre opløftende og mindre organiseret end jeg havde forventet. Og der var ingen tale om biblen, lignelser eller noget i den stil, - at all. (Måske det er normalt i en baptist kirke, hvad ved jeg.) Sangen fyldte også en del mindre og var mindre powerful end jeg havde troet.
Om ikke andet var det en anderledes og sjov oplevelse, som da helt sikkert skal prøves, når man er i NY.


Amen! ;)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar